Koffiezetmethodes

Single- serve

Single Serve koffiemachines zijn in Nederland bekend (en geliefd) geworden door de komst van het Senseo apparaat. Single-serve machines werken net als de standaard filterkoffiemachines. Het verschil met een filterkoffiemachine is dat single serve machines gebruik maken van pads of pods met daarin voorgemalen en pre-geportioneerde koffie. Het grote voordeel is gemak en tijdwinst voor wie een beperkt aantal kopjes koffie drinkt.

Moccamaster, handgemaakt sinds 1964

DE KOFFIEMACHINE VOOR DE ECHTE LIEFHEBBER

Filterkoffie, een ochtendritueel waarmee je vertrouwd aan de dag begint. Moccamaster neemt je het werk uit handen, dankzij de onovertroffen techniek. Sinds 1964 staat Moccamaster in de internationale keuken van koffieliefhebbers.

MOCCAMASTER KWALITEIT

Technivorm-Moccamaster is al jaren gespecialiseerd in het maken van koffiezetmachines. Deze machines zijn allemaal handgemaakt en individueel getest. Het is die persoonlijke noot die onze producten uniek maakt.

Onze kwaliteit garandeert een eerste klas kop koffie door de uitgekiende watertemperatuur tijdens het zetten en de tijd dat water en koffie in contact zijn, alsmede de bewaartemperatuur. Al deze zaken voldoen aan de kritische eisen van het Europese Coffee Brewing Centre en de Specialty Coffee Association in Amerika en Europa.

 

Te verkrijgen in 18 kleuren.

opschenk koffie

De grootvader van alle brouwmethoden is ongetwijfeld het bereiden van koffie met een standaard filterkoffiemachine. Filterkoffiezetten is in het kort het overgieten van heet water in een filter gevuld met gemalen bonen. De gefilterde koffie beland vervolgens in een grote pot en kan daarna worden gedronken.

Filter koffie is in Nederland (nog steeds) immens populair waarschijnlijk doordat deze methode snel, eenvoudig en van huis uit bekend is.

Weetje: Koffiezetten met een filter is een van de gezondste zetmethoden. Bij filterkoffie, gezet met een papieren filter, blijven cafestol en kahweol grotendeels in het filter achter waardoor het geen of nauwelijks een effect heeft op het cholesterolgehalte.

De espresso zetmethode

Het meest bekend bij alle horeca gelegenheden, is een unieke manier om koffie te maken. Alleen met een espressomachine kunt u deze manier van koffiezetten voor elkaar krijgen. Een espressoapparaat zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur en met de juiste druk door het koffiemaalsel wordt geperst.

Een goede machine moet een druk van minstens 9 bar kunnen opbouwen. De druk waarmee het water door het koffiemaalsel wordt geperst is erg belangrijk voor de bereiding en smaak van de koffie. Bij een te hoge druk worden er te veel bitterstoffen aan de koffie onttrokken, terwijl bij een te lage druk de koffie niet goed extraheert en de smaak niet tot zijn recht komt.

Slow Coffee

Vele zetmethodes van vroeger zijn door de snelheid in het dagelijks leven in de vergetelheid geraakt. Gelukkig komen ze stuk voor stuk weer in beeld en willen mensen graag weer de tijd nemen om een lekker bakje koffie op hun geheel eigen manier kunnen zetten.

Slow Coffee methode

Filterkoffie in een nieuw jasje. De ouderwetse opgietmethode door een papierenfilter heen. Het is een verzamelnaam voor verschillende methodes om koffie te zetten met een filter. Omdat het langer duurt, zeg 2-4 minuten, noemen we het ‘slow’ coffee.

Bijzonder aan deze manier van koffie zetten is de smaak. Koffiebonen met verfijnde smaken, zoals fruitig of fris, komen beter tot hun recht bij deze zetmethode. Bij andere zettechnieken loop je namelijk het risico dat de bonen hun bijzondere smaak verliezen of zelfs omslaan naar zuurheid. Juist de koffiebonen met complexere smaken raden wij aan voor slow coffee.

Pour Over

Wat heb je voor deze methode nodig: Verse koffiebonen, vaak dus met een verfijnde smaak. Laat je adviseren bij een koffie speciaalzaak.

Een goede bonenmaler.

De juiste accessoires voor je gewenste methode, zoals een filterdrager, speciale filters en een glazen kan. Eventueel een weegschaaltje.

Bij de Pour Over techniek giet je eerst heet water over je filter heen om het filter schoon te maken. Dit hete water gooi je weg. Je doet je gemalen afgewogen koffie in je filter en schenkt voorzichtig ( niet langs de randen) je hete water ( 80C-90C) over de koffie zodat deze net onder water komt te staan. Er komen dan belletjes tevoorschijn ( blooming). Je wacht zo’n 30 sec en schenkt dan langzaam het restant van het water over de koffie in een draaiende beweging. Wederom niet langs de randen. Geniet lekker van een heerlijk kopje koffie.

Chemex (Pour Over)

Chemex is ook een vorm van Pour Over Coffee. Wat de Chemex (naast zijn uiterlijk) bijzonder maakt is dat deze gebruik maakt van een filter die tot drie maal dikker is dan een standaard filter. Door gebruik te maken van dit filter krijgt de bereide koffie een gladdere structuur en zuiverdere smaak welke minder vette oliën bevat dan wanneer koffie bereid is met een filterkoffiemachine. De belofte die een Chemex belooft te bereiken is een Laboratorium zuivere koffie, vrij van ongewenste vetten, oliën, residu en bitterheid? Test het zelf uit.

Hario, Clever Dripper en een juiste Kettles zijn bij ons te vinden.

Moka Express, Bialetti

De espresso die afkomstig is van de Bialetti Moka Express kan worden gezien als de enige echte koffie die er is.

De techniek in de Bialetti Moka Express is zeer eenvoudig doch super doeltreffend. De lucht boven het water in het onderste reservoir gaat, door de verwarming van het potje, uitzetten en drukt bij de toenemende druk het water door de de gemalen koffie in het filter boven het reservoir. Zodoende neemt het warme water de heerlijke

aroma’s en smaak van de koffie over door naar boven. De vers gezette koffie stroomt door het buisje in het bovenste reservoir van de Moka Express. Zodra de Moka Express begint te pruttelen en sissen, is het al het water door het filter gegaan en is je koffie klaar. Je allerlekkerste koffie staat voor je klaar!

Percolator

Ook koffiezetten met een percolator koffiepot behoort tot een bijna vergeten koffie-zet-methode. Met name in de jaren 50 en 60 was het een populaire wijze van koffiezetten. Toch zie je de laatste tijd weer een hernieuwde belangstelling voor diverse vormen van slow koffie.

Dat de percolator een manier is van slow koffiezetten mag je ook letterlijk nemen: voor ca 6 kopjes koffie moet je zeker wel op 10 minuten rekenen.

Het water onder in het waterreservoir wordt verwarmd. Zodra het richting kookpunt gaat stuwt de druk het water via een pijpje naar boven. Boven in de percolator wordt het water over de gemalen koffie gedruppeld. Het water dat door de koffie is gelopen wordt weer vermengd met de rest van het water. Door de druk wordt het weer opgepompt en loopt weer door de koffie heen. De kunst is om dit proces niet te kort (onder-extractie) en niet te lang (over-extractie) te laten plaatsvinden.

Cafetière

Een cafetière is een glazen pot met een metalen filter waarin grof gemalen koffie en heet (net niet meer kokend) water wordt gegoten.

De koffie trekt ongeveer 4 minuten, waarna het metalen filter van boven naar beneden door de glazen pot wordt gedrukt. Het goed aansluitende filter drukt de gemalen koffie die in het hete water zweeft naar de bodem. Boven in de pot zit dan verse, hete koffie die direct uitgeschonken kan worden.

Door het gebruik van een metalen filter blijven de smaken en aroma’s van enkele bestanddelen die van nature in koffie voorkomen in de gezette drank. Een nadeel hiervan is dat enkele van deze stoffen zoals cafestol cholesterol verhogend zijn. Dit is echter pas het geval wanneer men dagelijks vier tot vijf koppen cafetière koffie zou drinken.

Mensen die de cholesterol verhogende stoffen niet in hun drank willen, doen er goed aan om bijvoorbeeld filterkoffie te drinken, aangezien stoffen zoals cafesol na het zetten in het papieren filter achterblijven.

Aeropress

Op zoek naar een snelle manier om Slow coffee te zetten? Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar met de AeroPress kun je koffie zetten, die smaakt zoals koffie uit de andere technieken, maar dan snel gezet.

Het werkt ook nog eens heel erg simpel! Het koffiemengsel doe je in het reservoir. Hier giet je heet, maar niet kokend, water op waarna je er even met een lepel doorheen roert.

Zet het geheel boven een kopje koffie of koffiekan en zet de stamper
bovenop. Druk de stamper zachtjes naar beneden en na ongeveer 20 seconden heb je een heel erg lekker en smaakvol kopje koffie

bestel snel en gemakkelijk

Je favoriete koffie

  Amsterdamse Trots

  Dark roast
  Bloemig, Chocolade, Fruitig, Karamel, Zoetig
  Brazilië, Colombia, Indonesië

  Arabica Selection Brazilië Iperespresso Capsules

  9,99

  Brasil

  Medium roast
  Zoetig
  Brazilië

  Cafeïnevrije Arabica BIO

  Medium roast
  Bloemig, Fruitig
  Peru

  Classico Espresso BIO

  Dark roast
  Pittig
  Krachtig
  India, Indonesië, Mexico, Peru

  Coffeeted Huismelange

  Dark roast
  Donker, Krachtig
  Brazilië, Colombia, Indonesië

  Colombia

  Medium roast
  Chocolade, Karamel, Noten
  Colombia

  Costa Rica tarazzu

  Medium roast
  Bessen, Chocolade, Donker, Fris, Noten
  Brazilië

  Cuba

  Medium roast
  Chocolade, Karamel
  Cuba

  Ethiopië Sidamo BIO

  Medium roast
  Chocolade, Fruitig, Karamel
  Ethiopië

Bekijk alle producten