“Koffie moet zo zwart zijn als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde”

Met trots presenteren wij u een prachtig uitgebreid assortiment aan heerlijke en vooral kwalitatief mooie koffiesoorten. Ons brede assortiment bestaat uit single origines, melanges, veel espresso’s, en diverse gecertificeerde biologische en fairtrade koffies.

Doe maar een koffie…

dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zoveel verschillende landen, streken en plantages. Dan komt het neer op de juiste branding en melangeren en de correcte zorg voor de kwaliteit van de koffie. Dus de zoektocht naar de juiste koffiebranderij was begonnen.

De Koffiebranderij:

Bij de start van ons bedrijf, wilden wij 1 ding: een fijne samenwerking met een Koffiebranderij die net als wij heel erg veel waarde hecht aan kwaliteit en duurzaamheid en waarbij eerlijke handel met oog voor de boeren voorop staat. Nadat wij heel erg veel onderzoek hebben gedaan en veel koffiesoorten hebben getest kwamen wij terecht bij een Koffiebranderij uit het zuiden van het land.

Een branderij met jarenlange ervaring, een branderij die het beste uit een koffieboon naar boven weet te halen. Een bevlogen bedrijf die zelf veelvuldig plantages bezoekt en hierdoor rechtstreeks kunnen afnemen. Hierdoor kennen ze de koffieboeren persoonlijk en zijn ze gegarandeerd van de beste bonen. Deze bonen, afkomstig uit een diversiteit aan landen zijn vertegenwoordigd in onze winkel. 2x per week ontvangen wij rechtstreeks vanuit de branderij onze koffiebonen. Verser kan bijna niet!

De juiste zorg en verpakking van losse bonen

Wij bieden je de juiste koffiebonen voor de verschillende zetmethodes. Uiteraard kunnen wij jouw geselecteerde koffiebonen in de juiste maalgraad malen. Of je informatie geven over de verschillende maalmolens die wij in ons assortiment hebben.

Als je bij ons koffiebonen besteld zitten deze in een zak met een ontluchtingsventiel. Na het branden van koffie ontstaan er gassen. Door het speciaal ontwikkelde ventiel kunnen deze gassen de zak verlaten en voorkomt het ventiel dat er geen zuurstof in de koffiezak komt wat ten koste gaat van de kwaliteit van de koffie.

Bewaren

Goede koffie moet natuurlijk ook op een juiste manier bewaard worden zodat je daar zo lang mogelijk van kunt genieten! Gemalen koffie gaat iets sneller achteruit in smaak en geur dan koffiebonen. Het beste kan je een aangebroken zak koffie, goed afgesloten en droog in het donker bewaren. Het liefste in een goed bewaarblik of een bewaar pot met een vacuüm ventiel. Deze tref je aan bij onze koffie accessoires.

Machines & accessoires

Machines en accessoires voor de verschillende koffie zetmethodes en achtergrondinformatie zoals; Moka express, Mocca Master, Espresso machines, Chemex, Percolator, Cafetière, slow brew coffee en aeropress kun je in onze winkel en op onze webshop vinden. Tevens kunnen wij op verzoek een afspraak maken om deze technieken in onze winkel aan je te tonen.

Door de verschillende manieren van koffiezetten, bepaalt iedereen zijn eigen voorkeur …het belangrijkste is ervan genieten.

Koffiebonen en zetmethodes

Welke bonen, voor welke zetmethodes en waarom.

Wat zijn er toch ontzettend veel soorten koffiebonen…dat je bijna door de “Bonen” het bos niet meer ziet. Bij alle verschillende koffiebonen horen ook specifieke brandingen. Bij een branding probeert de Meesterbrander het allerbeste uit de boon te krijgen. Bij een branding wordt vaak gesproken over verschillende gradaties: licht, medium, donker en extra donker. Diverse smaaknuances verschillen in de verschillende gradaties. Van een frisse fruitige lichte boon naar een milde volle koffieboon. Van krachtig en bitterzoet naar uitgesproken en scherp.

Als we spreken over een espresso koffieboon, dan spreek je al gauw over medium / donker of extra donkere branding. Omdat je bij espresso spreekt over de “korte zetmethode” dient de boon met een 15/20/25 sec zijn smaak af te kunnen geven. Deze donkere boon (espresso) wordt over het algemeen gebruikt in pistonmachines, espresso potjes en volautomaten.

Voor de ”slow coffee” methodes zoals; snelfilter, cafetière, chemex, opschenk koffie (pour over) en aeropress praat je over een langere duur dat het water contact heeft met de koffie, gemiddeld zo’n 3-5 minuten. De boon heeft even zijn tijd nodig om volledig tot zijn recht te komen. Daarvoor gebruik je een licht gebrande boon, vaak een landen koffie (single origines). Zowel de frisse en fruitige tonen maar ook de chocolade, aardse en nootachtige tonen komen door deze zetmethodes juist naar voren.

In een volautomaat is het advies om espressobonen (meestal melanges) te gebruiken. Tuurlijk kan een landen koffie gebruikt worden, maar door de korte zetwijze komen deze er vaak heel mild uit. Voor een cappuccino zijn landen koffie’s te zacht.

Voor het zetten van een goede kop koffie de volgende tips:

– Gebruik vers gebrande bonen en de juiste maling
– Bewaar bonen en gemalen koffie in een luchtdichte bus in het donker
– Maal de bonen vlak voor het zetten
– Gebruik vers, het liefst gefilterd koud water
– Verwarm de kop of mok voor je de koffie inschenkt
– Serveer de vers gezette koffie zo snel mogelijk

Snelfilter

Bij een snelfilter apparaat wordt een papieren koffiefilter geplaatst in een houder die gevuld wordt met gemalen snelfilterkoffie. Het water reservoir van het snelfilter apparaat vul je naar gelang het aantal gewenste kopjes. Het apparaat warmt op en vult automatisch het papieren filter met water. De koffie sijpelt op een langzame manier door het filter in de koffiekan. Doordat de gemalen koffie in het filter blijft en het water met de koffiearoma’s door het filter heen gaat kan de koffie maximaal zijn smaak afgeven. Onder de kan zit een warmhoudplaatje.

Slow Koffie

Bij een slow koffie systeem plaatst men een filterhouder met een papieren filter of een filter van RVS op een koffiekan of daarvoor bestemd glas. Handmatig schenkt men met speciale opschenk kannen, water wat van de kook af is, op de grof gemalen koffie. Door dit zelfstandig opgieten en de langzame doorloop wordt zoveel mogelijk smaak van de koffieboon opgenomen in het water. Deze speciale opschenktechniek neemt 3 tot 5 minuten in beslag. De koffiearoma’s door het filter heen gaan vormen de koffiedrank. Bij Slow koffie systeem zit geen warmhoud plaatje onder de kan.

Volautomaat

Met één druk op de knop geniet je zo van verse bonenkoffie. Per kopje worden de koffiebonen vers voor je gemalen. Hierdoor zijn volautomaten eenvoudig om mee te werken. Er zijn volautomaten met melkfunctie (stoompijpje of volautomatische melk opschuimer) of zonder melkfunctie. Onder hoge druk (rond 15 bar) perst de machine water door de koffie in de zetgroep en bereidt voor u espresso, koffie, cappuccino, latte machiato en meer.. Deze machines zijn eenvoudig in te stellen. Er kan gekozen worden uit diverse koffiesterktes, verschillende volumes. Deze machines dienen onderhouden te worden middels een reiniging- en ontkalkingsprogramma.

Espresso potje

Een espressopotje bestaat uit een metalen potje met een filter. Koud water gaat onderin het potje en de fijn gemalen espressokoffie gaat in het filterbakje. Deze koffie hoeft niet te worden aangedrukt. Vervolgens wordt het espressopotje geplaatst op een gasfornuis, inductie of elektrisch fornuis die het water verhit. Door de hitte wordt er druk opgebouwd waardoor vervolgens koffie via het filter naar boven wordt gedrukt. Deze wordt als espresso koffie opgevangen in de boven kamer van het espressopotje. En kan worden uitgeschonken.

Cafetière

Een cafetière is een glazen pot met een metalen filter waarin grof gemalen koffie en heet water (van de kook af) in wordt gegoten. De koffie moet 4 minuten trekken, waarna het metalen filter van boven naar beneden door de glazen pot wordt gedrukt tot net boven de koffie. Het goed aansluitende filter drukt de gemalen koffie die in het hete water zweeft hierdoor naar de bodem. Boven in de pot zit dan verse, hete koffie die direct uitgeschonken kan worden. Deze manier van zetten geeft een volle koffie. Doordat de koffie een tijdje trekt in heet water is de koffie net iets vetter dan koffie gezet met een snelfilter apparaat.

Pistonmachine

De pistonmachine heeft een houder met een filter. In deze houder wordt fijn gemalen espressokoffie geschept en op een zorgvuldige wijze aangedrukt. De filterdrager wordt voorin de machine geplaatst waarbij de machine heet water met een druk van rond de 15 bar perst. Hierdoor ontstaat een espresso of een ristretto. Het stoompijpje aan de machine biedt de mogelijkheid om melk op te schuimen voor de bereiding van een cappuccino. Het is een koffiezetmethode die voor veel mensen dicht bij perfectie staat maar ook iets bewerkelijker is in het gebruik. Deze machines dienen tijdig moeten periodiek ontkalkt worden.

Aeropress

Bij een aeropress wordt het reservoir gevuld met gemalen koffie. Hier giet je water wat van de kook af is op. Daarna roer je kort met een lepel door het water en de koffie. Het geheel wordt boven een kopje of koffiekan gezet. Daarna gaat de koffiestamper erop en wordt deze naar beneden gedrukt. Na ongeveer 20 seconde heb je een smaakvolle koffie.

Machine met cups

Deze machines werken met het speciaal daarvoor ontwikkelde cup-systeem. In de machine wordt een cup geplaatst en met een hendel wordt de machine gesloten. Op deze manier opent de cup. Onder hoge druk perst het water door de cup heen en wordt de koffie gezet. Een aantal machine kunnen alleen espresso bereiden en een aantal zowel espresso als koffie. Deze machines moeten periodiek ontkalkt worden.