“Koffie moet zo zwart zijn als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde”

Met trots…
Met trots presenteren wij u een prachtig uitgebreid assortiment aan heerlijke en vooral kwalitatief mooie koffiesoorten. Ons brede assortiment bestaat uit single origines, melanges, veel espresso’s, en diverse gecertificeerde biologische en fairtrade koffies.

Doe maar een koffie…

dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zoveel verschillende landen, streken en plantages. Dan komt het neer op de juiste branding en melangeren en de correcte zorg voor de kwaliteit van de koffie. Dus de zoektocht naar de juiste koffiebranderij was begonnen

De Koffiebranderij:

Bij de start van ons bedrijf, wilden wij 1 ding: een fijne samenwerking met een Koffiebranderij die net als wij heel erg veel waarde hecht aan kwaliteit en duurzaamheid en waarbij eerlijke handel met oog voor de boeren voorop staat. Nadat wij heel erg veel onderzoek hebben gedaan en veel koffiesoorten hebben getest kwamen wij terecht bij een Koffiebranderij uit het zuiden van het land.

Een branderij met jarenlange ervaring, een branderij die het beste uit een koffieboon naar boven weet te halen. Een bevlogen bedrijf die zelf veelvuldig plantages bezoekt en hierdoor rechtstreeks kunnen afnemen. Hierdoor kennen ze de koffieboeren persoonlijk en zijn ze gegarandeerd van de beste bonen. Deze bonen, afkomstig uit een diversiteit aan landen zijn vertegenwoordigd in onze winkel. 2x per week ontvangen wij rechtstreeks vanuit de branderij onze koffiebonen. Verser kan bijna niet!

Wij bieden u de juiste koffiebonen voor de verschillende zetmethodes. Uiteraard kunnen wij uw geselecteerde koffiebonen in de juiste maalgraad malen. Heeft u toch nog vragen over onze koffie’s, bijv. welke maalgraad u nodig heeft. Wij helpen u graag per mail, telefonisch of uiteraard in onze winkel aan de Moenenstraat 20 waar een specialistisch team voor u klaar staat.

Hoe bewaar ik mijn koffie?

Goede koffie moet natuurlijk ook op een juiste manier bewaard worden zodat u daar zo lang mogelijk van kunt genieten! Gemalen koffie gaat iets sneller achteruit in smaak en geur dan koffiebonen. Het beste kunt u een aangebroken zak koffie, goed afgesloten en droog in het donker bewaren. Het liefste in een goed bewaarblik of een bewaar pot met een vacuüm ventiel. Deze treft u aan bij onze koffie accessoires.

Als u bij ons koffiebonen besteld zitten deze in een zak met een ontluchtingsventiel. Na het branden van koffie ontstaan er gassen. Door het speciaal ontwikkelde ventiel kunnen deze gassen de zak verlaten en voorkomt het ventiel dat er geen zuurstof in de koffiezak komt wat ten koste gaat van de kwaliteit van de koffie.

Koffiebonen en zetmethodes

Iedere zetmethode heeft een eigen voorkeur voor bonen. Je kunt niet iedere koffieboon die geschikt is voor een snelfilter apparaat of cafetière in een volautomaat (machine met maalmolen erin of espresso potje) gebruiken. Ook een krachtige espresso branding adviseer je andersom niet voor bv een snelfilter, cafetière (doordruk pot).

Waarom niet?

Een espresso koffieboon doorstaat een langere branding dan een koffie voor bijvoorbeeld Slow koffie en cafetière. Hoe langer de branding hoe donkerder de boon. Door de langere branding ontstaan ook vetspetters op de buitenkant van een boon. Deze donkere boon (espresso) wordt dus over het algemeen gebruikt in pistonmachines, espresso potjes en volautomaten.

Waarom? Omdat deze snel hun smaak kunnen afgeven. Ook wel de korte zetmethode. Vaak met een seconde of 15/20/25 heb je met een goed espressoapparaat al een espresso, koffie, cappuccino etc. Dus die boon moet ook snel zijn smaak af kunnen geven. Voor dergelijke apparaten gebruik je dus het liefste espresso brandingen. Op de zakken staat dan bij de naam Espresso. Dat wil niet zeggen dat je er alleen een espresso mee kan bereiden.

Zou je espresso brandingen voor een cafetière gebruiken, waar eigenlijk de koffie een minuut of 4 moet trekken, dan kun je je voorstellen dat je wel een hele sterke koffie krijgt waarbij het glazuur van je tanden springt. De espresso branding is voor een zetwijze van een seconde of 20/25.

Gebruik je andersom in espresso apparaten een hele lichte zachte branding dan kun je je voorstellen dat er een “slap” bakkie uitkomt. Want die zachte brandingen zijn voor andere zetwijze geschikt zoals bijvoorbeeld voor de cafetière, snelfilter en slow coffee. Daar pruttelt het water een tijdje op de koffie. Veel landen koffies zijn wel geschikt voor de volautomaten. Voor een cappuccino zijn ze dan overwegend te zacht.

Koffiezetten kan dus op verschillende manieren. Een van de redenen waarom het drinken en het genieten van koffie zo wijdverspreid is over de hele wereld, is omdat er dus zo veel verschillende manieren zijn om koffie te zetten en iedereen zijn eigen voorkeur kan bepalen.
Toch is het basisprincipe van het koffiezetten universeel. De gemalen bonen trekken in heet water, zodat er een aromatische drank ontstaat.

Er zijn 7 simpele regels als het gaat om het zetten van een goede kop koffie:

  • Gebruik vers gebrande bonen en de juiste maling
  • Bewaar de bonen in een luchtdichte bus
  • Maal de bonen liefst vlak voor het zetten
  • Gebruik vers, koud water
  • Gebruik je favoriete zetmethode
  • Serveer de vers gezette koffie zo snel mogelijk
  • Verwarm de kop of mok voor je de koffie inschenkt

Machines & accessoires

Machines en accessoires voor de verschillende koffie zetmethodes  en achtergrondinformatie zoals; Moka express, Mocca Master, Espresso machines, Chemex, Percolator, Cafetière, slow brew coffee en aeropress kun je in onze winkel en op onze webshop vinden. Tevens kunnen wij op verzoek een afspraak maken om deze technieken in onze winkel aan je te tonen.

De diverse zetmethodes

Moccamaster KGB select

Moccamaster producten worden allemaal sinds 1964 in Amerongen met de hand gemaakt en individueel getest. Deze machine is geschikt voor de liefhebber van ouderwetse onvervalste filterkoffie. Nu ook voor kleine hoeveelheden een perfecte keuze dankzij de vernieuwende Select functionaliteit. Met de nieuwe select functionaliteit regelt u de snelheid van de waterafgifte en geniet u bij het zetten van verschillende hoeveelheden van dezelfde fijne smaak! Geen druppel water die uw koffie aanraakt komt onder 92 graden Celsius of boven 96 graden Celsius. Tevens is de warmhoudplaat intelligent. De machine houdt rekening met de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid koffie en maakt vervolgens de slimme keuze om er voor te zorgen dat de bewaartemperatuur nooit hoger of lager is dan 80 tot 85 graden Celsius. De 9 gatenprofiel van de overlooppijp is vernieuwd voor een nog betere waterverdeling over uw koffie.

Smaakstijl: Mild
Bonen: Landen koffie’s
Maalgraad: Grof

Snelfilter

Een papieren koffiefilter wordt geplaatst in een houder die gevuld wordt met grof gemalen koffie. Hier wordt vervolgens bijna kokend water op wordt geschonken. Doordat de gemalen koffie in het filter blijft en het water met de koffiearoma’s door het filter heen gaat ontstaat er koffie.

Smaakstijl: Mild
Bonen: Landen koffie’s
Maalgraad: Grof

Espressomachine / Volautomaat

Met één druk op de knop geniet je zo van verse bonenkoffie. Per kopje worden de koffiebonen vers voor je gemalen. Hierdoor zijn volautomaten zelfs voor een leek heel eenvoudig om mee te werken. Er zijn volautomaten met melkfunctie (stoompijpje, automatische melk opschuimer of slangetje) of zonder melkfunctie.

Smaakstijl: Mild
Bonen: Landen koffie’s
Maalgraad: Grof

Slow Coffee

Net als bij een ouderwets snelfilter wordt er heet water op de grof gemalen koffie in het filter geschonken. Vervolgens is het de bedoeling om zoveel mogelijk van de smaak van de koffieboon te behouden. Dit gebeurd door de speciale opschenktechniek die 3 tot 5 minuten in beslag neemt. de koffiearoma’s door het filter heen gaan vormen de koffiedrank.

Smaakstijl: Mild
Bonen: Landen koffie’s
Maalgraad: Grof

Chemex (Pour Over)

Bij de Pour Over techniek giet je eerst heet water over je filter heen om het filter schoon te maken. Dit hete water gooi je weg. Je doet je gemalen afgewogen koffie in je filter en schenkt voorzichtig ( niet langs de randen) je hete water ( 80C-90C) over de koffie zodat deze net onder water komt te staan. Er komen dan belletjes tevoorschijn ( blooming). Je wacht zo’n 30 sec en schenkt dan langzaam het restant van het water over de koffie in een draaiende beweging. Wederom niet langs de randen. Geniet lekker van een heerlijk kopje koffie.

Wat de Chemex (naast zijn uiterlijk) bijzonder maakt is dat deze gebruik maakt van een filter die tot drie maal dikker is dan een standaard filter. Door gebruik te maken van dit filter krijgt de bereide koffie een gladdere structuur en zuiverdere smaak welke minder vette oliën bevat dan wanneer koffie bereid is met een filterkoffiemachine. De belofte die een Chemex belooft te bereiken is een Laboratorium zuivere koffie, vrij van ongewenste vetten, oliën, residu en bitterheid? Test het zelf uit.

Hario, Clever Dripper en een juiste Kettles zijn bij ons te vinden.

Smaakstijl: Mild
Bonen: Landen koffie’s
Maalgraad: Grof

Moka Express, Bialetti

De espresso die afkomstig is van de Bialetti Moka Express kan worden gezien als de enige echte koffie die er is.

De techniek in de Bialetti Moka Express is zeer eenvoudig doch super doeltreffend. De lucht boven het water in het onderste reservoir gaat, door de verwarming van het potje, uitzetten en drukt bij de toenemende druk het water door de de gemalen koffie in het filter boven het reservoir. Zodoende neemt het warme water de heerlijke

aroma’s en smaak van de koffie over door naar boven. De vers gezette koffie stroomt door het buisje in het bovenste reservoir van de Moka Express. Zodra de Moka Express begint te pruttelen en sissen, is het al het water door het filter gegaan en is je koffie klaar. Je allerlekkerste koffie staat voor je klaar!

Smaakstijl: Mild
Bonen: Landen koffie’s
Maalgraad: Grof

Percolator

De percolator bestaat uit een metalen kan met een filter. Koud water gaat in de metalen kan en de fijn gemalen koffie gaat in het koffiebakje. Vervolgens wordt de percolator geplaatst op een gasfornuis, inductie of elektrisch fornuis die het water verhit. Door de hitte wordt er druk opgebouwd waardoor vervolgens koffie via het filter naar buiten wordt gedrukt. Deze wordt daarna als drinkbare koffie opgevangen in de boven kamer van de percolator.

Smaakstijl: Mild
Bonen: Landen koffie’s
Maalgraad: Grof

Cafetière

Een cafetière is een glazen pot met een metalen filter waarin grof gemalen koffie en heet water in wordt gegoten. De koffie trekt ongeveer 4 minuten, waarna het metalen filter van boven naar beneden door de glazen pot wordt gedrukt. Het goed aansluitende filter drukt de gemalen koffie die in het hete water zweeft naar de bodem. Boven in de pot zit dan verse, hete koffie die direct uitgeschonken kan worden.

Smaakstijl: Mild
Bonen: Landen koffie’s
Maalgraad: Grof

Aeropress

Op zoek naar een snelle manier om Slow coffee te zetten? Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar met de AeroPress kun je koffie zetten, die smaakt zoals koffie uit de andere technieken, maar dan snel gezet.

Het werkt ook nog eens heel erg simpel! Het koffiemengsel doe je in het reservoir. Hier giet je heet, maar niet kokend, water op waarna je er even met een lepel doorheen roert.

Zet het geheel boven een kopje koffie of koffiekan en zet de stamper
bovenop. Druk de stamper zachtjes naar beneden en na ongeveer 20 seconden heb je een heel erg lekker en smaakvol kopje koffie

Smaakstijl: Mild
Bonen: Landen koffie’s
Maalgraad: Grof

Pistonmachine

De pistonmachine heeft een houder met een filter. Deze wordt in de machine geplaatst waarbij er heet water en fijn gemalen koffie met een druk van minimaal 9 bar door heen wordt geperst. Het is een koffiezetmethode die voor veel mensen dicht bij perfectie staat maar ook bewerkelijker is in het gebruik.

Smaakstijl: Mild
Bonen: Landen koffie’s
Maalgraad: Grof